vineri, 23 iulie 2010

ZIUA PRESEI MILITARE. LA MULŢI ANI!


Astăzi, presa militară din România, atît cît a mai rămas ea după trecerea valurilor reformatoare peste Armata României, în ultimii ani, aniversează 150 de ani. 150 de ani în care, jurnalistul militar român a luptat cu armele imaginii şi cuvîntului pe toate fronturile unde militarul român a fost prezent.

Pentru a păstra adevărul pînă la capăt, trebuie să spun că pe 23 iulie, săptămînalul "Observatorul militar" – vizibil acum şi pe www.presamil.ro – aniversează 150 de ani de la tipărirea primului număr. De aici, "Ziua Presei Militare", care va fi,şi în acest an, un moment de reflecţie pentru cei aproximativ 100 de jurnalişti activi în redacţiile centrale şi teritoriale ale armatei. Lor li se alătură, doar sentimental, un număr mai mic de corespondenţi ai postului public de radio şi cîţiva jurnalişti de televiziune care în ultimii 10 ani au fost alături de Armata Română în diverse teatre de operaţii şi au împărtăşit aceleaşi obiective şi idealuri. Am spus-o de mai multe ori, presa militară poate fi considerată o forţă de reacţie rapidă în domeniul mediatic, cu impactul unei brigăzi operative. O alăturare permanentă a jurnalistului militar camarazilor săi în zonele de conflict sau teatrele de operaţii devine evidentă dacă ne gîndim doar la unul din rolurile presei militare: acela de „vector de imagine“ al instituţiei pe care o reprezintă.

Dacă ar fi să parafrazez un titlu celebru, ar trebui să spun că "cei mai frumoşi ani" au fost aceia în care generalii Mihail Popescu şi Eugen Bădălan, aflaţi succesiv în fruntea Statului Major General asigurau prezenţa jurnaliştilor militari la principalele evenimente ce au precedat şi urmat intrarea României în NATO. Mai mult, pentru şase luni, presa militară a trecut în subordinea şefului SMG, acolo unde îi şi este locul, ca în alte state aliate. A fost perioada de maximă libertate de expresie! La care a contribuit şi Gelaledin Nezir, cel mai bun purtător de cuvînt al Armatei României. "Turcul" a fost cel care a dat cea mai bună dovadă de românism al purtătorului de uniformă! Un prieten deosebit, de mare clasă! Să trăieşti, Geluţu, 1000 de ani!

După care a venit dezastrul şi s-a redus drastic şi tacit bugetul. Aşa că azi, revistele "VIAŢA MILITARĂ" şi "SPIRIT MILITAR MO­DERN" au devenit o simplă amintire. Iar Radu Bîlbîie, un alt profesionist desăvîrşit, managerul actual al presei militare a putut achita ultimele facturi ale "Observatorului militar" numai el ştie cum. Nu mă bag, nu-i treaba mea! Dar, tare mă gîndesc la colegii americani şi la puternica lor armată de jurnalişti şi posturi militare, AFN: TV, de radio, publicaţii, etc. Sau la colegii de la RIDER o revistă militară... privată! Oricum, La mulţi ani!, Mituţ, Cătălin, Eugen, Petrică Mihalache, LMA Benone şi Gabi Cobasnian, Alex Leaua, Vasile Dinu sau George Motoacă. LMA Dorel Râşcu!

Din punctul meu de vedere, jurnaliştii militari ai Ministerului de Interne ar trebui sărbătoriţi împreună. Ca şi structura de relaţii publice. Aşa că, eu le spun şi lor La mulţi ani! LMA Anca, Adriana şi Lucian!
mario balint

marți, 20 iulie 2010

luni, 19 iulie 2010

BULETIN INFORMATIV

Incendii la sfârşit de săptămână

Sâmbătă, 17 iulie a.c.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin a intervenit la stingerea unui incendiu izbucnit la un magazin mixt din oraşul Oraviţa, cartier Zona Gării. Focul a pornit de la un scurtcircuit electric produs la un cablu de alimentare cu energie electrică a unor lăzi frigorifice. Valoarea bunurilor salvate se ridică, potrivit estimărilor făcute la faţa locului, la aproximativ 100 mii lei.

Un alt incendiu, înregistrat sâmbătă, a avut loc la o casă particulară din comuna Fârliug. La sosirea pompierilor, acoperişul casei ardea cu flacără deschisă pe întreaga suprafaţă. Cauza probabilă de aprindere o constituie un coş de fum necurăţat. Pentru lichidarea acestui incendiu, pompierii militari din Reşiţa au intervenit cu două autospeciale.

Duminică, 18 iulie a.c.
La Delineşti, comuna Păltiniş, căminul cultural risca să ardă din cauza unui coş de fum neprotejat termic faţă de materiale combustibile. Incendiul a fost semnalat în jurul orei 23.00, iar pentru lichidarea lui, la faţa locului, s-au deplasat două echipaje de pompieri din cadrul Detaşamentului Caransebeş.

Pompierii militari din Oraviţa au intervenit, în localitatea Ilidia, la localizarea şi stingerea unui incendiu izbucnit la o claie de fân, existând riscul de extindere la locuinţa proprietarului.

Alte intervenţii
Echipa pirotehnică a ISU „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin a ridicat din municipiul Reşiţa un proiectil perforant cal. 152 mm şi două proiectile explozibile de cal. 85 mm. Muniţia a fost depozitată în vederea distrugerii.
Pompierii militari din Moldova Nouă au acţionat la salvarea unei bovine căzute într-o fântână. Intervenţia a fost finalizată fără incidente

BULETIN DE PRESĂ


ŢIGĂRI DESCOPERITE ÎN TREN
Lucrătorii Poliţiei Transporturi Caraş-Severin, în timp ce efectuau serviciul de patrulare pe trenul rapid Belgrad – Bucureşti, au descoperit, în spatele unei banchete, 70 de pachete de ţigări, diferite mărci, toate de provenienţă din Serbia.

ACCIDENT CU UN MOPED
În localitatea Prigor a avut loc un accident soldat cu un rănit uşor. L. ANTON, de 25 ani, în timp ce conducea un moped, neînregistrat, fără a poseda curs de legislaţie rutieră, a pierdut controlul acestuia şi a căzut pe carosabil, rănindu-se uşor.

BĂUŢI LA VOLAN

- Lucrători din cadrul Poliţiei Comunale Bozovici au identificat în trafic pe M. CONSTANTIN, de 55 ani, din Reşiţa, care conducea un autoturism, având o alcoolemie de 0,63 mg./l. alcool pur în aerul expirat. I s-a întocmit dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul având alcoolemie mai mare de 0,80 g./l. alcool în sânge.

- Pe raza localităţii Lăpuşnicu-Mare, a fost identificat în trafic O. ION, în timp ce conducea un autoturism, având o concentraţie de 0,77 mg./l. alcool pur în aerul expirat. I s-a întocmit dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul având alcoolemie mai mare de 0,80 g./l. alcool în sânge.

- Lucrători ai Poliţiei Municipiului Caransebeş, în timp ce efectuau serviciul de patrulare, pe str. Calea Severinului, au oprit pentru control un autoturism condus de S. CRISTIAN, de 32 ani, din localitate. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest care a indicat o concentraţie de 0,66 mg./l. alcool pur în aerul expirat. I s-a întocmit dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul având alcoolemie mai mare de 0,80 g./l. alcool în sânge.


Insp. ADRIANA BEŢA

Vremuri în schimbare


Cu toate că zona judeţului Caraş-Severin a fost una în general ocolită de vitregiile vremii, totuşi, şi aici au fost înregistrate unele situaţii care intră în categoria celor ,,de urgenţă”. În ianuarie şi februarie 2010, 27 de localităţi au avut de suferit din cauza inundaţiilor provocate de cantităţile mari de precipitaţii căzute, fiind, de asemenea, inundate mai multe drumuri comunale şi judeţene. În luna iunie, 19 localităţi au fost afectate de vânt sau ploi. Pe raza localităţii Sat Bătrân două persoane şi-au pierdut viaţa din cauza unei viituri, iar la Vârciorova acoperişurile a 67 de case şi două biserici au fost avariate de vântul puternic. (Plt. A. Balint)
Tot mai multe voci spun că trebuie să ne obişnuim cu gândul că „lumea”, aşa cum am ştiut-o, se schimbă, iar nouă, oamenilor, nu ne rămâne decât să ne adaptăm, să ne organizăm viaţa, activităţile, în funcţie de transformările la care suntem martori. Nu este imposibil, dar desigur acest lucru înseamnă să fim mai răspunzători, mai atenţi, şi să renunţăm, poate, la unele obiceiuri.
Bilanţ pe scurt
În general, zona noastră, cea a Caraş-Severinului, a fost ocolită de vicisitudinile vremii, cu toate acestea fiind, totuşi, înregistrate unele situaţii de urgenţă, inclusiv în acest an. În lunile ianuarie şi februarie, precipitaţiile abundente au dus la creşteri ale debitelor cursurilor de apă, iar vântul puternic a ridicat probleme în alimentarea cu energie electrică a mai multor localităţi. Situaţii deosebite au fost înregistrate în luna mai, când 27 de localităţi din judeţ au avut de suferit din cauza inundaţiilor provocate de cantităţile mari de precipitaţii căzute. De asemenea, au fost inundate mai multe drumuri comunale şi judeţene, fiind perturbat traficul rutier. Amintim situaţia creată în oraşul Anina, unde au fost probleme pe parcursul mai multor zile. Astfel, în cartierul Steierdorf, din cauza precipitaţiilor abundente şi a sistemului de canalizare, care nu a reuşit să preia întreaga cantitate de apă scursă de pe versanţi, au fost inundate aproximativ 50 de curţi şi pivniţele unui număr de cinci imobile. În acelaşi interval au fost semnalate inundaţii în localitatea Moceriş, din Valea Almăjului, unde au fost afectate aproximativ 30 de curţi. O altă situaţie deosebită a avut loc la Zlatiţa, comuna Socol. Aici au fost evacuate 50 de persoane, din care 29 de copii, dat fiind faptul că 30 de gospodării, situate în apropierea râului Nera, riscau să fie inundate.
Luna iunie nu a fost nici ea lipsită de evenimente: 19 localităţi au fost afectate de vânt sau ploi; două persoane au decedat din cauza unei viiturii formate pe raza localităţii Sat Bătrân; la Vârciorova, acoperişurile de la 67 de case, două biserici, un cămin cultural, un dispensar şi un corp de clădire al primăriei au fost avariate de vântul puternic, cu aspect de vijelie, înregistrat la mijlocul lunii; o alunecare de teren a blocat Drumul Judeţean 573, care face legătura între Ciudanoviţa şi Oraviţa; linia CF 100 între localităţile Armeniş şi Teregova a fost blocată şi ea din cauza unor alunecări de teren; torentele formate pe versanţi au cărat tone de piatră pe străzile Feneşului, iar curţile şi beciurile a zeci de case din localitate au fost inundate de apă; drumurile din Sat Bătrân şi Feneş au fost rupte, iar după retragerea apei curţile mai multor case au rămas pline cu mâl.
O amintire
În Sat Bătrân am păşit pentru prima dată în urmă cu aproximativ zece ani, când, sub stricta supraveghere a lui Nea Nae Irimia, îndrăzneam să scriu, la ziarul Timpul din Reşiţa, în paginile rezervate lumii satelor. „Hai, măi fato, cu mine pe sate, că tu eşti de-a lor şi ştii să le vorbeşti limba!”, cam aşa a sunat invitaţia lui Nea Nae, în urma căreia am ajuns în cele mai frumoase locuri din judeţul nostru. Şi unul dintre locurile amintite a fost aşezarea aceasta, a cărei toponimie te duce cu gândul la lumea uitată a lui Ion Florian Panduru. Satul s-a arătat treptat, stârnind, asemenea unei femei frumoase, curiozitatea călătorului, a privitorului. Era soare, iar culoarea ierbii era de un verde impecabil. Impecabile mi s-au părut şi gospodăriile oamenilor, grădinile îngrijite şi gardurile drepte. Drepţi erau şi oamenii. Femei harnice şi bine clădite întindeau la uscat şi albit lâna spălată în pârâul ce şiroieşte exact prin mijlocul satului. Cine s-ar fi gândit atunci că, peste ani, pârâiaşul acesta se va umfla atât de tare încât va lăsa urme adânci în sufletele localnicilor, luând cu el bunuri şi vieţi? Nici eu nu m-aş fi gândit că mă voi întoarce la Sat Bătrân într-o noapte umedă şi al naibii de neagră, alături de pompieri, colegii mei de acum, păşind tăcuţi, cu paşi mari şi repezi, pe un drum ce a simţit îmbrăţişarea dureroasă a apelor coborâte tocmai de sus, din Ţarcu…



416 situaţii de urgenţă în Caraş-Severin

Potrivit analizei statistice a intervenţiilor întocmite la nivelul Centrului Operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă SEMENIC al judeţului Caraş-Severin, în primele şase luni, pe teritoriul judeţului nostru au avut loc 416 situaţii de urgenţă.
· 113 incendii (27%);
· 87 de arderi necontrolate (21%);
· 124 de alte situaţii de urgenţă (30%) – din această categorie fac parte misiunile pirotehnice, evenimentele publice, acţiunile de înlăturare a efectelor inundaţiilor, alunecărilor de teren sau a fenomenelor meteo periculoase;
· 36 de acţiuni pentru protecţia comunităţilor (9%) – asigurarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor la accidente de circulaţie şi pe timpul desfăşurării de evenimente publice, deblocări de uşi, deblocări carosabil, transport apă menajeră, alimentare cu apă potabilă, protecţia mediului, salvări de animale etc;
· 56 de cazuri de urgenţă asistate de S.I.A.M.U.D. (13%).
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul situaţiilor de urgenţă a scăzut cu 16,13%, de la 496, în 2009, la 416 în 2010.
În semestrul I al acestui an, pe teritoriul judeţului au izbucnit 113 incendii, faţă de 143 în aceeaşi perioadă a anului 2009. Cele mai multe incendii au izbucnit în luna martie – 29, iar cele mai puţine în luna aprilie – 11. Au fost înregistrate incendii la gospodăriile cetăţeneşti, la instituţii publice, societăţi comerciale din diverse domenii de activitate.
Ponderea cea mai mare o deţin incendiile izbucnite în gospodăriile cetăţeneşti (72%). Astfel, a fost vorba despre 83 de incendii ce s-au manifestat la locuinţe, anexe, terenuri etc., 28 dintre acestea având loc la acoperişuri.
Clasamentul cauzelor ce au determinat izbucnirea acestor incendii se prezintă astfel: pe primul loc se situează coşurile, burlanele de fum defecte sau necurăţate (26), urmate de instalaţiile electrice defecte (19), acţiunile intenţionate (7), focul deschis în spaţii închise, fumatul, aparatele electrice sub tensiune-sisteme de încălzire defecte, mijloace de încălzire nesupravegheate, echipamente electrice improvizate, scurgeri (scăpări) de produse inflamabile etc.
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2009, numărul incendiilor izbucnite în gospodăriile populaţiei a scăzut cu 17,82%, de la 101 incendii în 2009, la 83 de incendii în 2010. Din totalul acestora, 60% au avut loc în mediul urban şi 40% în mediul rural.
Rubrică realizată de plt. Anca BALINT

luni, 12 iulie 2010

INTERVENTII ISU

La sfârşitul săptămânii trecute Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin a fost solicitat să intervină la stingerea a patru incendii, două arderi necontrolate, ridicarea unui proiectil, cât şi la salvarea unei pisici blocate între crengile unui copac.

Astfel, sâmbătă 10 iulie a.c., echipa pirotehnică a inspectoratului a acţionat, în municipiul Reşiţa, strada Calea Timişoarei, la ridicarea unui proiectil exploziv calibru 100 mm. Intervenţia s-a desfăşurat fără incidente. În prima jumătate a acestui an ISU SEMENIC a intervenit, prin echipa specializată, la 15 misiuni de cercetare, identificare, transport şi depozitare a muniţiei neexplodate din timpul conflictelor militare găsită pe teritoriul judeţului Caraş-Severin.

Tot sâmbătă, 10 iulie a.c., ISU SEMENIC a fost solicitat să intervină la stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Bucova. În acest caz au acţionat pompieri militari din cadrul Detaşamentului Caransebeş, care s-au deplasat la faţa locului cu două autospeciale cu apă şi spumă de capacitate medie. Incendiul a izbucnit la tabloul electric al locuinţei şi nu exista risc de propagare.

Duminică 12 iulie a.c., pompierii militari au intervenit la trei incendii: o casă în oraşul Bocşa şi două apartamente din Reşiţa, respectiv Moldova Nouă. În prima situaţie a fost vorba despre un incendiu care se manifesta la acoperişul unei case particulare din Bocşa. Focul a pornit de la un coş de fum necurăţat, iar pentru localizarea şi lichidarea lui au intervenit forţe ale ISU în cooperare cu cele ale Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bocşa. Valoarea bunurilor salvate se ridică la aproximativ 95.000 lei. În intervalul ianuarie-iunie 2010, la nivelul judeţului Caraş-Severin au fost înregistrate 26 de incendii care au pornit de la coşuri de fum necurăţate sau defecte. La Reşiţa, incendiul a pornit de la o cratiţă uitată pe foc de o bătrână, iar la Moldova Nouă un aparat electric improvizat a pus în pericol mai multe bunuri. Pe timpul acestor situaţii nu au fost înregistrate evenimente deosebite.




CONTACT:
INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Plutonier Anca BALINT

duminică, 11 iulie 2010

BULETIN DE PRESĂ



BĂUŢI LA VOLAN
– În data de 09.07.2010, în jurul orei 06.22, poliţiştii din cadrul Biroului Rutier al Poliţiei Municipiului Reşiţa, în timp ce executau serviciul de îndrumare, supraveghere şi control al traficului rutier pe Bulevardul Muncii din municipiul Reşiţa, l-au depistat pe T. GEORGEL, de 31 ani, din Bocşa, care conducea un autoturism având o concentraţie alcoolică de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat.
– De asemenea, în data de 10.07.2010, în jurul orei 05.10, poliţiştii din cadrul Biroului Rutier al Poliţiei Municipiului Reşiţa l-au identificat pe H. BOGDAN ALEXANDRU, 26 ani, din localitate, în timp ce conduce un autoturism pe Bulevardul Muncii din municipiul Reşiţa având o alcoolemie de 0,74 mg/l alcool în aer pur expirat.
Cei doi conducători auto au fost conduşi la Spitalul Judeţean din Reşiţa unde li s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Lui T. GEORGEL şi H. BOGDAN ALEXANDRU li s-au întocmit dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană cu o alcoolemie de peste 0.80 g/l alcool în sânge.

NU A ADAPTAT VITEZA DE DEPLASARE ÎNTR-O CURBĂ ŞI A INTRAT CU MOTOCICLETA ÎN ŞANŢ
În data de 09.07.2010, în jurul orei 18.40, pe D.N. 58B, între localităţile Măureni şi Gherteniş, s-a produs un accident de circulaţie în următoarele împrejurări: în timp ce T. ALEXANDRU-VIOREL, de 37 de ani, din Timişoara, conducea o motocicletă din direcţia Măureni – Gherteniş, într-o curbă deosebit de periculoasă la stânga, marcată şi semnalizată corespunzător, nu a adaptat viteza de deplasare, a pierdut controlul ghidonului şi s-a răsturnat în şanţul din dreapta părţii carosabile.
În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală a conducătorului motocicletei, care a fost internat la Spitalului Judeţean din Reşiţa pentru acordare de îngrijiri medicale.
Conducătorul motocicletei a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.

SUSPECT DE COMITEREA UNUI FURT DEPISTAT DE LUCRĂTORII POSTULUI DE POLIŢIE TRANSPORTURI FEROVIARE CARANSEBEŞ
În data de 10.07.2010, lucrătorii Postului de Poliţie Transporturi Feroviare Caransebeş, în timp ce executau serviciul de patrulare în staţia C.F.R. Caransebeş, l-au depistat pe M. COSTEL, de 42 ani, din Comuna Lunca Banului, judeţul Vaslui.
În urma verificărilor efectuate a reieşit faptul că acesta era căutat de poliţiştii caransebeşeni, fiind suspect e comiterea unui furt produs pe raza municipiului.
M. COSTEL a fost predat poliţiştilor din cadrul Poliţiei Municipiului Caransebeş pentru continuarea cercetărilor.

Ø GRAV ACCIDENT DE CIRCULAŢIE SOLDAT CU DECESUL A DOUĂ PERSOANE
În data de 10.07.2010, în jurul orei 23.45, pe D.N. 6, pe raza satului Prisaca, s-a produs un accident grav de circulaţie soldat cu decesul a două persoane.
În timp ce K. KONSTANTINOS, de 41 ani, din Grecia, conducea un ansamblu de vehicule format dintr-un cap tractor şi o semiremorcă, din direcţia Caransebeş - Lugoj, în dreptul unei staţii de alimentare cu carburanţi din localitatea Prisaca, a efectuat virajul la stânga pentru a intra în parcarea benzinăriei şi nu a acordat prioritate de trecere unei motociclete condusă din sens opus, fără a poseda permis de conducere, de P. BORIS MIROSLAV, de 19 ani, din Timişoara, intrând în coliziune cu aceasta.
În urma accidentului a rezultat decesul conducătorului motocicletei şi a pasagerului din spate al acesteia, V. DANIEL DUMITRU, de 17 ani, din Copăcele.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.
În momentul producerii accidentului atât conducătorul motocicletei cât şi pasagerul acesteia purtau căşti de protecţie omologate.

Ø ACCIDENT PRODUS PE FONDUL VITEZEI NEADAPTATE
În data de 11.07.2010, în jurul orei 07.00, pe D.N. 6, pe raza comunei Cornea, s-a produs un accident de circulaţie soldat cu …
În timp ce M. CRISTIAN PETRU, de 21 ani, din Băile Herculane, conducea un autoturism din direcţia Orşova - Caransebeş, nu a respectat viteza legală admisă pe sectorul de drum aflat în lucru, semnalizat corespunzător cu indicatoare rutiere şi, în momentul frânarii, a pierdut controlul autoturismului, a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune cu două autoturisme oprite regulamentar în afara părţii carosabile.
În urma accidentului a rezultat rănirea uşoară a lui P. GIANI, de 32 ani, din localitatea Pătulele, judeţul Mehedinţi, conducător auto aflat într-una din maşinile staţionate implicate în accident, care a primit îngrijiri medicale din partea echipajului de la ambulanţă sosit la faţa locului, refuzând transportarea la spital
Conducătorii auto au fost testaţi cu aparatul alcooltest, rezultatele fiind negative.


Insp. ADRIANA BEŢA

joi, 8 iulie 2010

A N A L I Z A STATISTICĂ A SITUAŢIILOR DE URGENŢĂ PRODUSE PE TERITORIUL JUDEŢULUI CARAŞ-SEVERIN ÎN SEMESTRUL I 2010


În primele 6 luni ale anului 2010, pe teritoriul judeţului Caraş-Severin, au avut loc 416 situaţii de urgenţă, din care:

113 incendii (27%);
87 arderi necontrolate (21%);
124 alte situaţii de urgenţă (30%); - din această categorie fac parte misiunile pirotehnice, evenimente publice, acţiunile de înlăturare a efectelor inundaţiilor, alunecărilor de teren sau a fenomenelor meteo periculoase;
36 acţiuni pentru protecţia comunităţilor (9%) - asigurare măsuri de apărare împotriva incendiilor la accidente de circulaţie şi pe timpul desfăşurării de evenimente publice, deblocare uşă, deblocare carosabil, transport apă menajeră, alimentare cu apă potabilă, protecţia mediului, salvări de animale, etc;
56 cazuri de urgenţă asistate de S.I.A.M.U.D. (13%).
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut numărul situaţiilor de urgenţă a scăzut cu 16,13%, de la 496 situaţii de urgenţă, în 2009, la 416 în 2010.







Din totalul celor 416 situaţii produse, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” a intervenit la un număr de 390 din care: 100 incendii (26% - din totalul intervenţiilor ISUJ), 75 - arderi necontrolate (19%), 124 - alte situaţii de urgenţă (32%), 36 - acţiuni pentru protecţia comunităţilor (9%) şi 55 cazuri de urgenţă asistate de S.I.A.M.U.D. (14%).
Tot în această perioadă au avut loc: 36 - deplasări fără intervenţie (din care S.I.A.M.U.D - 12), 8 acţiuni de asigurare/supraveghere zonă probabilă de producere a situaţiei de urgenţă, 13 - întoarceri din drum (din care S.I.A.M.U.D - 2) şi 8 alarme false (din care S.I.A.M.U.D - 1).
Serviciile voluntare/private pentru situaţii de urgenţă au intervenit singure la un număr de 15 situaţii de urgenţă (3,6% din totalul acestora), din care: 3 incendii (3% din totalul incendiilor), 1 arderi necontrolate (13% din totalul arderilor necontrolate), 1 asistenţa persoanelor (S.I.A.M.U.D).
Un număr de 10 situaţii de urgenţă (9 incendii şi 1 ardere necontrolată) (2,4% din total) au fost soluţionate de către populaţie (persoane fizice/salariaţi), iar 1 incendiu s-a stins de la sine, înainte de sosirea serviciilor profesioniste, voluntare sau private pentru situaţii de urgenţă.


ACŢIUNI DE SALVARE PE TIMPUL INTERVENŢIILOR,

Pe timpul intervenţiilor au fost salvate 20 de persoane din care doi copii, aproximativ 60 de animale şi peste 250 de păsări. Totodată au fost protejate bunuri a căror valoare estimativă se ridică 18 milioane lei. În perioada analizată au fost asistate medical 38 de adulţi şi cinci copii.


INTERVENŢII LA DESCARCERARE, ASISTENŢA PERSOANELOR ŞI ASISTENŢĂ MEDICALĂ DE URGENŢĂ (S.I.A.M.U.D.)

În primele 6 luni ale anului 2010 s-au înregistrat 56 de intervenţii la descarcerare, asistenţa persoanelor şi asistenţă medicală de urgenţă, cu 6,67% mai puţine decât în primele 6 luni ale anului 2009, astfel:
a. descarcerare - 19
b. asistenţă persoane – 37
- rămase blocate…………. 12
- degajări de persoane…….25

Comparativ cu semestrul I al anului 2009, a rămas constant numărul intervenţiilor la accidente de circulaţie, respectiv 19 intervenţii.

INCENDII


În semestrul I al anului 2010, pe teritoriul judeţului, au izbucnit 113 incendii, faţă de 143 în aceeaşi perioadă a anului 2009. Cele mai multe incendii au izbucnit în luna martie – 29, iar cele mai puţine în luna aprilie - 11. Au fost înregistrate incendii la gospodăriile cetăţeneşti, la instituţii publice, societăţi comerciale din diverse domenii de activitate.
Ponderea cea mai mare o deţin incendiile izbucnite în gospodăriile cetăţeneşti (72%). Astfel, a fost vorba despre 83 de incendii ce s-au manifestat la locuinţe, anexe, terenuri, etc. 28 dintre aceste incendii au avut loc la acoperişuri.
Clasamentul cauzelor ce au determinat izbucnirea acestor incendii se prezintă astfel: pe primul loc se situează coşurile, burlane de fum defecte sau necurăţate (26), urmate de instalaţiile electrice defecte (19); acţiunile intenţionate (7), focul deschis în spaţii închise, fumatul, aparatele electrice sub tensiune sisteme de încălzire defecte, mijloace de încălzire nesupravegheate,echipamente electrice improvizate, scurgeri (scăpări) de produse inflamabile etc.
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2009, numărul incendiilor izbucnite în gospodăriile populaţiei a scăzut (cu 17,82%), de la 101 incendii în 2009, la 83 incendii în 2010. Din totalul acestora, 60% au avut loc în mediul urban şi 40% în mediul rural.




ARDERI NECONTROLATE

În prima jumătate a anului 2010, pe teritoriul judeţului, s-au înregistrat 87 arderi necontrolate, majoritatea fiind cauzate de focul deschis în spaţii deschise şi fumat. Pe timpul intervenţiilor la arderi necontrolate au fost protejate bunuri în valoare de 378.060 lei. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2009, a scăzut (cu 40,82%) numărul total de arderi necontrolate, dar numărul arderilor necontrolate izbucnite la gospodăriile cetăţeneşti a crescut uşor (cu 12,5%), de la 16, în 2009, la 18, în 2010.



ALTE SITUAŢII DE URGENŢĂ

În semestrul I al anului 2010 s-au înregistrat 124 intervenţii pentru alte situaţii de urgenţă.
Aceste intervenţii s-au manifestat astfel:
101 intervenţii la inundaţii şi alte situaţii cauzate de fenomene meteorologice periculoase (95-inundaţii, 6 intervenţii urmare a vântului puternic cu aspect de vijelie – acoperişuri distruse blocuri şi case, copaci căzuţi pe maşini sau căi rutiere) (81%);
18 misiuni pirotehnice, din care: asanare muniţie - 15, distrugere muniţie -3 (15%);
4 evenimente publice de amploare – asigurare, supraveghere zonă cu ocazia acţiunile de protest organizate în municipiul Reşiţa (3%).
1 alte situaţii (scurgeri de gaze la locuinţe) (1%)
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2009, numărul acestor intervenţii a crescut cu 82,35%, de la 68, în 2009, la 124, în 2010, aceasta din cauza creşterii semnificative a numărului de intervenţii la acţiuni pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor cauzate de căderile abundente de precipitaţii ce au avut loc în lunile mai şi iunie.
Echipa pirotehnică a serviciilor de urgenţă profesioniste a intervenit la cercetarea, identificarea, transportul şi depozitarea muniţiei neexplodate din timpul conflictelor militare (în 15 cazuri).




ACŢIUNI PENTRU PROTECŢIA COMUNITĂŢILOR

În semestrul I al anului 2010 s-au înregistrat 36 astfel de intervenţii, din care:
9 salvări animale;
4 protecţia mediului (sablare, spălare căi publice );
23 alte intervenţii (deblocare uşă (6); tăiere copaci sau crengi în pericol de cădere (2); transport
apă menajeră (3); alimentare cu apă reţea de umectare – Staţie Pompare S.C. Moldomin S.A. Moldova Nouă (1); deblocare carosabil (1); evacuare şarpe din pod locuinţă particulară (1); asigurare măsuri de apărare împotriva incendiilor la accidente de circulaţie (1); înlăturare materiale prăbuşite sau în pericol de prăbuşire la locuinţe particulare (2), asanare fântâni publice şi particulare inundate (2), decolmatare canale sau conducte transport apă (2), acordare sprijin coborâre roi albine din copac (1), acordare sprijin pentru evacuare apă la locuinţă particulară (1)).
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2009, numărul acestor intervenţii a scăzut semnificativ, cu 53,85%.



TRANSPORTUL DEŞEURILOR/SUBSTANŢELOR PERICULOASE
ŞI TRANSPORTURI SPECIALE

Judeţul Caraş-Severin a fost tranzitat de 902 astfel de transporturi (toate rutiere), dintre care:
deşeuri/substanţe periculoase - 916
transporturi speciale - 112
Toate aceste transporturi au fost monitorizate de către personalul operativ din dispeceratul inspectoratului şi echipajele specializate din cadrul structurilor de intervenţie.

BULETIN DE PRESĂ

PATRU PERSOANE CE AU SUSTRAS BUNURI ÎN VALOARE DE 4.000 LEI DINTR-O SOCIETATE COMERCIALĂ AU FOST IDENTIFICATE

În data de 07.07.2010, poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei Municipiului Caransebeş, u identificat un grupul format din L. FLORIN, de 35 ani, V. A. I., de 17 ani, V. ION, de 23 ani şi V. P. I., de 17 ani, toţi din Caransebeş, care în noaptea de 10/11.02.2010 au sustras dintr-o hală a unei societăţi comerciale de pe raza localităţi Păltiniş mi multe scule şi un ferestrău mecanic, creând un prejudiciu de aproximativ 4.000 lei.
În urma descinderilor efectuate de lucrătorii Postului de Poliţie Păltiniş şi lucrătorii Biroului de Investigaţii Criminale Caransebeş, a fost recuperat prejudiciul în proporţie de 70/%.
Faţă de cei patru a fost începută urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, continuându-se cercetările faţă de învinuiţi în stare de libertate, cu excepţia învinuitului V. ION, care se află încarcerat în penitenciar executând o pedeapsă privativă de libertate.



Insp. ADRIANA BEŢA

Informaţii privind certificatul de cazier judiciar necesar înregistrării persoanelor juridice în registrul operatorilor intracomunitari

În vederea eliberării certificatului de cazier judiciar, necesar înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari, împuterniciţii persoanelor juridice vor depune actele necesare la Serviciul Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin

Documentele necesare:
a) Solicitare scrisă, semnată şi ştampilată de conducerea societăţii, care va cuprinde toate datele de identificare ale firmei (denumirea, denumirea anterioară - dacă este cazul, numărul de ordine în Registrul Comerţului, codul unic de înregistrare, codul fiscal, naţionalitatea, sediul social, datele de identificare ale delegatului - nume, prenume, actul de identitate, CNP), motivul solicitării certificatului de cazier – formular tipizat;
b) Chitanţa de plată a taxei de eliberare, în cuantum de 10 RON;
c) Timbre fiscale în valoare de 2 RON;
d) Împuternicire scrisă pentru reprezentantul legal al societăţii, care va depune cererea şi va ridica certificatul – formular tipizat;
e) Buletinul sau cartea de identitate a reprezentantului legal (în copie şi original);
f) Certificatul constatator eliberat de Oficiul Registrului Comerţului (în copie şi original).

Conform precizărilor Ministerului Finanţelor Publice – Direcţia Generală de Trezorerie şi Contabilitate Publică, taxa de eliberare a certificatului de cazier judiciar se poate plăti:
în numerar – la unităţile teritoriale ale trezoreriei statului;
prin mandat poştal – la unităţile Companiei Naţionale “Poşta Română” S.A.
prin decontare bancară – din contul propriu deschis la o instituţie de credit din România.

Certificatul de cazier judiciar se eliberează în maximum 3 zile lucrătoare şi este valabil 6 luni de la data eliberării.

Menţionăm că informaţiile prezentate şi formularele tipizate pentru solicitarea certificatelor de cazier judiciar sunt disponibile şi la adresa www.politiacaras.ro în secţiunea Informaţii /Acte necesare pentru...

Insp. ADRIANA BEŢA

CAMPANIE DE PREVENIRE A ACCIDENTELOR MOTO

Începând cu data de 01 iulie a.c., poliţiştii rutieri, sub coordonarea Direcţie Rutiere – I.G.P.R., vor desfăşura la nivel naţional, activităţi de prevenire a accidentelor în care sunt implicate vehiculele pe două roţi. În cursul anului 2010, pe şoselele de pe raza judeţului s-au produs 23 astfel de evenimente.

La începutul lunii iulie, a fost declanşantă, la nivel naţional, Campania preventiv-educativă „Alege Viaţa!”, pentru reducerea riscului rutier în rândul motocicliştilor şi mopediştilor şi conştientizarea lor asupra necesităţii cunoaşterii şi respectării cu stricteţe a regulilor de circulaţie, precum şi a sensibilizării conducătorilor auto privind existenţa în trafic a motocicliştilor şi mopediştilor.
În cadrul acestei campanii, ce se va derula timp de 45 de zile, poliţiştii rutieri vor desfăşura activităţi educative specifice şi acţiuni de impunere a legii în rândul conducătorilor de motociclete şi mopede.
În cursul anului 2010 pe şoselele de pe raza judeţului s-au produs 23 de accidente (9 grave şi 14 uşoare) în care au fost implicaţi conducători de motociclete sau mopede, soldate cu decesul a două persoane, vătămarea corporală gravă a zece persoane şi rănirea uşoară a trei persoane. 15 accidente de circulaţie în care au fost implicaţi motociclişti şi mopedişti au fost produse din vina acestora.
De la începutul anului poliţiştii rutieri au aplicat 649 de sancţiuni contravenţionale conducătorilor de vehicule pe două roţi.
Cauzele principale ale acestor accidente au fost: conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice urmată de viteza neadaptată şi excesivă şi neatenţie în conducere.

POLIŢIŞTII RUTIERI RECOMANDĂ MOTOCICLIŞTILOR:
Păstraţi în mers o distanţă suficientă faţă de autovehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţa atunci când condiţiile de deplasare o impun!
Nu vă hazardaţi în depăşiri riscante!
Dacă sunteţi începător, nu încercaţi manevre riscante!
Asiguraţi-vă mijloacele necesare de protecţie, în special pentru zona cervicală şi lombară! Folosirea căştii de protecţie este obligatorie, însă există şi alte mijloace, care, deşi nu sunt obligatorii prin lege, vă pot salva viaţa.
Asiguraţi-vă vizibilitatea în trafic, fie cu luminile de întâlnire, obligatorii prin lege, precum şi cu ajutorul unor elemente reflectorizante, astfel încât prezenţa dumneavoastră să fie observată de ceilalţi participanţi la trafic!



Insp. ADRIANA BEŢA

marți, 6 iulie 2010

COMUNICAT DE PRESĂ

Având în vedere contextul actual în care fenomenele meteorologice se manifestă tot mai violent, iar inundaţiile fac parte din cotidian, oamenii, fără să intre în panică, trebuie să fie pregătiţi pentru o eventuală situaţie de urgenţă. Pentru aceasta se impune, printre altele, luare unor măsuri de protecţie personală.
În baza bunei colaborării pe care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin o are cu instituţiile media din regiunea noastră vă rugăm să ne acordaţi sprijin în mediatizarea unor mesaje care conţin măsuri considerate vitale în situaţii de urgenţă, după cum urmează:

„Situaţiile de urgenţă, indiferent de natura lor, pot pune oamenii în situaţia de a-şi părăsi locuinţele. Pentru astfel de situaţii se recomandă să fie pregătit „rucsacul de urgenţă” care trebuie să conţină următoarele: apă, alimente conservate, îmbrăcăminte şi încălţăminte, un sac de dormit sau o pătură, medicamentele personale, articole de igienă, cât şi alte aparte utile cum ar fi un aparat de radio cu baterii, o lanternă”.

„În cazul în care autorităţile dispun evacuarea de urgenţă a localităţii, respectaţi decizia de evacuare. Locuinţele vor fi păzite/supravegheate de reprezentanţii poliţiei şi jandarmeriei. Nu vă puneţi în pericol viaţa refuzând să vă evacuaţi.”

„Când vă părăsiţi locuinţa nu vă deplasaţi prin curenţii de apă: puteţi să vă puneţi viaţa în pericol. Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată.”

Având certitudinea că ne veţi sprijini în demersul nostru vă mulţumim şi vă încredinţăm de respectul pe care vi-l purtăm.


INSPECTOR ŞEF
Colonel

Titus SUSAN

CONTACT:
INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Plutonier Anca BALINT

BULETIN DE PRESĂ


TREI BOSCHETARI PRINŞI ÎN FLAGRANT ÎN TIMP CE SUSTRĂGEAU BUNURI DINTR-UN AUTOTURISM
În data de 05.07.2010, în jurul orei 01.40, patrula pedestră mixtă poliţist - jandarm, în timp ce efectua serviciul de patrulare pe strada Ştefan cel Mare din Reşiţa, i-a prins în flagrant pe R. COSTEL, de 38 ani, Z. VALENTIN, de 40 ani, şi T. EDMUND ILIE, de 38 ani, toţi trei boschetari, cunoscuţi cu antecedente penale, în timp ce sustrăgeau din portbagajul unui autoturism roata de rezervă si diverse scule.
Bunurile sustrase au fost recuperate şi restituite proprietarului.
Celor trei li s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, cercetările continuând în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a grupului.

ALTERCAŢIE ÎNTRE DOUĂ PERSOANE SURDO-MUTE PENTRU O SUMĂ DE BANI ÎMPRUMUTATĂ
În noaptea de 04/05.07.2010, în jurul orei 00.30, la filtrul organizat între localităţile Naidăş şi Nicolinţ s-a prezentat cetăţeanul maghiar D. IOSIF, care prin semne specifice limbajului surdo-mut a arătat faptul că avea leziuni vizibile (plăgi tăiate) la nivelul braţului stâng şi în zona capului.
Acesta a arătat faptul că este venit din Ungaria în vizită la concubina sa, M. LENUŢA din Naidăş şi că în data de 04.07.2010, la domiciliul acesteia, între el şi M. DĂNUŢ-AUREL, persoană cu deficienţe de vorbire (surdo-mut) a avut loc o discuţie contradictorie cu privire la o sumă de bani pe care M. DĂNUŢ-AUREL i-ar fi împrumutat-o lui D. IOSIF.
În urma altercaţiei, M. DĂNUŢ-AUREL a ieşit în curtea imobilului şi, cu ajutorul unei sape, a început să-l lovească pe D. IANOŞ. Victima a reuşit să fugă cu autoturismul său până la filtrul de poliţie organizat între localităţile Naidăş şi Nicolinţ.
Poliţiştii aflaţi în filtru au solicitat ambulanţa prin intermediul apelului de urgenţă 112, victima fiind transportată la Spitalul Oraviţa, unde a fost internată cu leziuni la cap şi braţul stâng.
Faţă de M. DĂNUŢ-AUREL se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „loviri sau alte violenţe”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 180 alin 1. Cod Penal.
ACCIDENTATĂ PE TRECEREA DE PIETONI
În data de 05.07.2010, în jurul orei 16.15, pe strada Petru Maior din municipiul Reşiţa s-a produs un accident de circulaţie soldat cu vătămarea corporală uşoară a unei persoane.
În timp ce B. DORU COSTEL, de 22 ani, din Reşiţa, conducea un autoturism din direcţia Centrul Civic - Cartier Lunca Bârzavei, la trecerea de pietoni din fata imobilului cu nr. 35, semnalizată corespunzător cu marcaje şi indicatoare, nu a acordat prioritate de trecere şi a lovit-o pe C. VĂRUŢA VILMA, de 19 ani, din Oraviţa.
În urma accidentului a rezultat rănirea uşoară a lui C. VĂRUŢA VILMA, care a fost transportată u ambulanţa la Spitalul Judeţean Reşiţa pentru acordare de îngrijiri medicale, fără a necesita internarea.



Insp. ADRIANA BEŢA

luni, 5 iulie 2010

S-A ARUNCAT DE LA ETAJUL PATRU AL UNUI BLOC DIN CARANSEBEŞ


Luni, 05.07.2010, în jurul orei 09.00, Poliţia Municipiului Caransebeş a fost sesizată prin apelul de urgenţă 112 cu privire la faptul că o persoană de sex feminin a căzut de la etajul unui bloc şi zace pe trotuar.
La faţa locului s-a deplasat echipa de cercetare care a constatat faptul că pe Strada George Buitu, la capătul blocului nr. 2, pe trotuar, se găseşte cadavrul unei femei, ce a fost identificată ca fiind V. CAROLINA, de 61 ani, din comuna Lăpuşnicel.
Din verificările efectuate s-a stabilit faptul că victima s-a aruncat de la balconul unui apartament situat la etajul 4, unde locuia împreună cu fiica sa şi concubinul acesteia.
Tot din verificările efectuate s-a stabilit că V. Carolina a fost externată la data de 07.06.2010 din spital iar după externare a afirmat că intenţionează să se sinucidă.
La faţa locului a intervenit o echipă medicală de la Serviciul de Ambulanţă Caransebeş, însă nu s-a reuşit resuscitarea victimei, aceasta decedând la impactul cu trotuarul.
În cauza nu sunt suspiciuni cu privire la decesul femeii, al cărui cadavru a fost transportat la morga Spitalului Municipal Caransebeş în vederea efectuării necropsiei.


Insp. ADRIANA BEŢA

BULETIN DE PRESĂ


S-AU ALES CU DOSAR PENAL PENTRU CĂ AU REFUZAT RECOLTAREA DE PROBE BIOLOGICE DE SÂNGE ÎN VEDEREA STABILIRII ALCOOLEMIEI

– În data de 04.07.2010, în jurul orei 06.00, Poliţia Oţelu Roşu a fost sesizată prin apelul de urgenţă 112 de către A. DORIAN, aflat în trafic, cu privire la faptul că pe DN 68, pe raza localităţii Vama Marga, a fost implicat într-un accident rutier soldat cu pagube materiale, celălalt autoturism implicat în accident părăsind locul faptei.
Din verificările efectuate s-a stabilit faptul că accidentul s-a produs în următoarele împrejurări: în timp ce P. DANIEL, de 27 ani, din municipiul Caransebeş, conducea un autoturism din direcţia Băuţar - Oţelu Roşu, la trecerea de cale ferată prevăzută cu barieră din localitatea Vama Marga a acroşat autoturismul condus de A. DORIAN, oprit regulamentar la barieră. După producerea accidentului acesta a părăsit locul accidentului, fiind depistat pe raza comunei Zăvoi, unde s-a constatat că se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.
P. DANIEL a fost condus la Spitalul Oţelu Roşu unde a refuzat recoltarea de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei, motiv pentru care i s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de refuz de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 87. al. 5 din O.U.G. 195/2002 republicată.

– În data de 04.07.2010, în jurul orei ora 19.30, pe Calea Timişorii din municipiul Caransebeş a fost oprit în trafic un autoturismul condus de B. ILIE - ION, de 45 ani din comuna Slatina Timiş .
Conducătorul auto a refuzat să prezinte pentru control cartea de identitate, permisul de conducere şi actele autoturismului. De asemenea a refuzat să fie testat cu aparatul alcooltest precum şi recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
Lui B. ILIE - ION i s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de refuz de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 87. al. 5 din O.U.G. 195/2002 republicată.

MINOR RĂNIT UŞOR ÎN URMA UNUI ACCIDENT RUTIER
În data de 04.07.2010, în jurul orei 20.10, pe D.N .6, pe raza localităţii Armeniş, s-a produs un accident de circulaţie soldat cu vătămarea corporală uşoară a unui minor.
În timp ce V. N., de 15 ani, din localitate, conducea un moped din direcţia Caransebeş - Orşova, nu a păstrat o distanţă de siguranţă faţă de autoturismul ce rula în faţa sa, condus de către M. NISTOR, de 19 ani, din Caransebeş şi, în momentul în care autoturismul a frânat, a intrat cu mopedul în partea din spate a acestuia.
În urma impactului minorul s-a dezechilibrat şi a căzut pe carosabil.
Conducătorul mopedului a fost transportat la Spitalul Municipal Caransebeş pentru acordare de îngrijiri medicale, nefiind necesară spitalizarea.
Cercetările continuă pentru stabilirii cu exactitate a împrejurărilor producerii accidentului, în vederea încadrării juridice a faptei.



Insp. ADRIANA BEŢA

duminică, 4 iulie 2010

SFÂRŞIT DE SĂPTĂMÂNĂ CU MULT ALCOOL LA VOLAN



– În data de 02.07.2010, în jurul orei 21.15, Poliţia Municipiului Reşiţa a fost sesizată cu privire la faptul că pe strada Golului din localitate s-a produs un accident de circulaţie.
La locul indicat s-au deplasat poliţiştii din cadrul Biroului Rutier al Poliţiei Municipiului Reşiţa, care au stabilit faptul că în timp ce G. IENO - LADISLAU, de 57 ani, din Reşiţa, posesor de permis de conducere auto eliberat de autorităţile ungare, conducea un autoturism, a pierdut controlul asupra acestuia, a lovit un copac de pe marginea drumului apoi a căzut cu autoturismul într-un şanţ.
Deoarece emana o halenă alcoolică puternică, i s-a solicitat să se supună testării cu aparatul alcooltest, acesta refuzând testarea. Ulterior a fost transportat la Spitalul Judeţean din Reşiţa, unde i-a fost recoltată o probă biologică de sânge.
Conducătorului auto i s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşiri infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană cu o alcoolemie de peste 0.80 g/l alcool în sânge.

– În data de 02.07.2010, în jurul orei 21.10, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Caransebeş, în timp ce executau serviciul de supraveghere şi control al traficului rutier cu aparatul video radar, pe strada Calea Severinului din localitate, au oprit pentru control un autoturism care circula cu viteza de 87 km/h.
La volanul autoturismului a fost identificat O. SIMION, de 43 ani, din Caransebeş. Întrucât conducătorul auto emana miros de alcool a fost testat cu aparatul alcooltest, care a indicat o concentraţie alcoolică de 0.57 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Faţă de O. SIMION se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană cu o alcoolemie de peste 0.80 g/l alcool în sânge.

– În data de 02.07.2010, în jurul orei 21.30, Poliţia Municipiului Reşiţa a fost sesizează cu privire la faptul că pe strada Căminelor din localitate s-a produs un accident, soldat cu vătămarea corporală a unui pieton.
La faţa locului s-au deplasat poliţiştii din cadrul Biroului Rutier care au constatat faptul că în timp ce T. SERGIU DACIAN, de 33 ani, din Reşiţa, conducea un autoturism din direcţia Ţerova - Reşiţa, la aproximativ 30 metri de intersecţia cu Calea Caransebeşului, a tras brusc de volan dreapta, a urcat pe trotuar şi a lovit un pieton.
Deoarece conducătorul auto emana o halenă alcoolică puternică a fost testat cu aparatul etilotest, acesta indicând o concentraţie alcoolică de 0.88 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Judeţean din Reşiţa unde i-au fost recoltate probe de sânge.
Tot la Spitalul Judeţean din Reşiţa a fost identificată şi victima, N. ALEXANDRA, de 36 ani, din Reşiţa, care a rămas internată pentru acordare de îngrijiri medicale. Aceasta a fost testată cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.
Lui T. SERGIU DACIAN i s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană cu o alcoolemie de peste 0.80 g/l alcool în sânge.

– În noaptea de 03/04.07.2010, în jurul orei 01.15, poliţiştii din cadrul Biroului Rutier al Politiei Municipiului Caransebeş au oprit pentru control un autoturism care circula din direcţia Ruginosu - Caransebeş, condus de L. RENAUD, de 37 ani, din Belgia.
În urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat o concentraţie alcoolică de 0.98 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Municipal Caransebeş unde i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Lui L. RENAUD i s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană cu o alcoolemie de peste 0.80 g/l alcool în sânge.

Insp. ADRIANA BEŢA

vineri, 2 iulie 2010

Militarii Armatei Naţionale ridică un baraj la Cоşliţa - Prut

Un grup de militari ai Armatei Naţionale a fost mobilizat оn după amiaza zilei de vineri, 2 iulie, оn sudul ţării pentru fortificarea unui baraj оntr-o zonă cu risc de viitură оn localitatea Cоşliţa - Prut, raionul Cahul.

Grupul de militari face parte din componenţa Brigăzii „Dacia” din municipiul Cahul şi a intervenit оn localitatea оn cauză la solicitarea administraţiei locale.

Superiorul grupului, căpitanul Valeriu Rusu, susţine că cei 20 de militari detaşaţi la faţa locului vor оncărca peste 400 saci cu nisip şi pămоnt pentru a ridica un baraj pe o lungime de circa 200 metri.

Militarii Armatei Naţionale au fost dotaţi cu lopeţi şi hоrleţe şi vor ridica barajul pentru a proteja localitatea de invazia apelor odată cu creşterea debitului de apă оn Prut.

De menţionat că anterior un alt grup de militari ai Armatei Naţionale, format din 30 de militari din cadrul Divizionului de artilerie din Ungheni, au construit un baraj de protecţie оn satul Bărboieni, raionul Nisporeni.

Comunicat de Presă – 02.07.2010

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, întrunit vineri, 2 iulie 2010, în şedinţă, a aprobat cele două Centralizatoare cu pagube produse în perioadele 14 – 21 iunie şi 29 – 30 iunie, în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase, de pe teritoriul judeţului.
Astfel, în perioada 14 – 21 iunie, au fost afectate şase comune, respectiv, Doclin, Bolvaşniţa, Berlişte, Goruia, Ramna şi Ciudanoviţa, cu satele aparţinătoare, Tirol, Biniş, Doclin şi Vârciorova.
În total, valoarea pagubelor se ridică la 3,77 milioane lei, cea mai afectată fiind comuna Ciudanoviţa, unde pagubele se ridică la 2,47 milioane lei.
În ceea ce priveşte pagubele înregistrate în zilele de 29 şi 30 iunie, acestea se ridică la aproape 11,8 milioane lei.
Succedarea fenomenelor meteorologice nefavorabile, ploi abundente, scurgeri de pe versanţi, precum şi creşterea debitelor şi a vitezei de scurgere în albii, au dus la producerea pagubelor atât de mari.
Acestea, constând în alunecări de teren şi eroziuni au continuat să apară şi după trecerea viiturilor, din cauza umidităţii excesive şi scăderea coeziunii solului.
„Trebuie să fim solidari, să ne ajutăm între noi. Localnicii sunt convins că nu aşteaptă doar ajutorul forţelor de ordine, ci se ajută şi singuri, la noi. În ceea ce priveşte ajutoarele materiale pentru sinistraţi, vom vedea ce putem obţine din fondul de solidaritate al Uniunii Europene”, a precizat prefectul de Caraş-Severin, Octavian Ţunea.
Prezent la şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin a fost şi Titu Bojin, directorul Apelor Române Banat, care a solicitat tuturor primarilor din judeţ să prezinte, în cel mai scurt timp, planurile de apărare a localităţilor şi să verifice, încă o dată, sistemele de alarmare a populaţiei în caz de urgenţe.
Bojin a mai subliniat şi faptul că din cele 24 de proiecte derulate de către instituţia pe care o conduce, 19 se derulează la nivelul judeţului Caraş-Severin.



Biroul de Presă,

BULETIN DE PRESĂ


O FEMEIE A FOST LOVITĂ DE UN MICROBUZ ÎN TIMP CE TRAVERSA STRADA NEREGULAMENTAR
În data de 01.07.2010, în jurul orei 12.00, în timp ce S. POUL - ERIK, de 57 ani, domiciliat în Danemarca, conducea un microbuz pe Aleea 1 Decembrie 1918, din direcţia Bulevardul Revoluţia din Decembrie - Centrul Civic, a acroşat-o cu partea dreaptă faţă a microbuzului pe S. MĂRIOARA, de 57 ani, din Reşiţa, care se angajase în traversarea neregulamentară a străzii, printr-un loc nepermis şi printre două autovehicule staţionate regulamentar.
În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală a lui S. MĂRIOARA, care a fost transportată cu ambulanţa la Spitalul Judeţean din Reşiţa, unde rămas internată sub supraveghere medicală.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.
Faţă de S. POUL – ERIK se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii in fracţiunii de vătămare corporală din culpă.

TREI MINORI CERCETAŢI DE POLIŢIŞTI PENTRU FURTURI DIN APARTAMENTE
În data de 01.07.2010, poliţiştii din carul Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei Municipiului Caransebeş i-au identificat pe minorii V. A., de 16 ani ,W. A.-I., de 17 ani, şi D. I. - P., de 16 ani, toţi trei din Caransebeş, care în perioada 23 - 29 iunie a.c. au pătruns în repetate rânduri, prin efracţie, într-un apartament nelocuit de pe aleea Liliacului din localitate, de unde au sustras bunuri, constând în unitate centrală, monitor, butelie aragaz, bormaşină, boxe audio, covoare, etc., pe care le-au valorificat contra cost.
Poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale au identificat persoanele care au cumpărat bunurile furate, de la care s-a reuşit recuperarea tuturor bunurilor, în valoare de 3.000 lei.
Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a grupului, celor trei minori fiindu-le în tocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 208, 209 Cod Penal.

FIIND ÎN STARE AVANSATĂ DE EBRIETATE, A INCENDIAT O CLĂDIRE A PRIMĂRIEI
În data de 02.07.2010 în jurul 00.40, lucrătorii Postului de Poliţie Luncaviţa au fost sesizaţi cu privire la faptul că a izbucnit un incendiu la un grajd dezafectat ce aparţine Primăriei Luncaviţa şi care urma să fie demolat.
La faţa locului s-au deplasat două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caransebeş, care au localizat şi stins incendiul în jurul orei 01.45.
În urma incendiului a ars fânul existent în pod precum şi 10 grinzi din lemn.
În urma verificărilor efectuate de către lucrătorii Postului de Poliţie Luncaviţa şi cei ai Poliţiei Comunale Teregova, s-a stabilit faptul că suspect de comiterea faptei este G. ION, din localitate, ce se află în litigiu asupra imobilului cu Primăria Luncaviţa.
De asemenea, s-a stabilit faptul că acesta, fiind în stare avansată de ebrietate, a încercat să împiedice intervenţia unor cetăţeni din localitate care au participat voluntar la stingerea incendiului, tăind cu un cuţit două furtunuri din material plastic, cu care aceştia încercau să stingă incendiul.
Faţă de G. ION au fost întocmite acte premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere şi port ilegal de cuţit.



Insp. ADRIANA BEŢA

joi, 1 iulie 2010

Intervenţii după viitură

Pompieri militari din cadrul Detaşamentului Caransebeş al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” (ISU) Caraş-Severin au intervenit în cursul zilei de ieri, 30 iunie a.c., la evacuarea apei din pivniţele a peste 30 de case din localitatea Feneş, comuna Armeniş. Pompierii au acţionat cu două autospeciale de intervenţie şi două motopompe.
Totodată, forţe ale ISU au acţionat, pe o distanţă de aproximativ trei km, la degajarea drumului comunal (DC 22) care face legătura între localitatea Sat Bătrân şi drumul E70.
În Valea Almăjului, în localitatea Bozovici, pompierii militari au sprijinit comunitatea curăţând 16 fântâni afectate de inundaţii.
Astăzi, pompierii continuă să acţioneze în localităţile Feneş, Sat Batrân şi Prilipeţ la evacuarea apei din curţi, fântâni şi pivniţe, dar şi la degajarea DC 22.



CONTACT:
INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Plutonier Anca BALINT